Bekkenfysiotherapie rondom zwangerschap

Bekken en bekkenbodem

Tijdens de zwangerschap neemt de druk op de bekkenbodem toe door de groei van de baarmoeder en het gewicht van de baby. Later in de zwangerschap gaat de baby steeds meer druk uitoefenen op de blaas, waardoor je bijvoorbeeld meer aandrang kunt krijgen om te plassen en vaker naar de toilet moet.

Onder de invloed van de zwangerschapshormoon neemt de elasticiteit van zowel de bekkenbodem als de banden rondom het bekken toe. Dit is nodig om tijdens de bevalling ruimte te maken voor de baby. Dit maakt echter lastiger om de bekkenbodemspieren krachtig aan te spannen. Vooral tijdens lichamelijke inspanning zoals tillen en bukken, maar ook bij niezen, hoesten en lachen kan dit urineverlies tot gevolg hebben. Daarnaast neemt de beweeglijkheid van de bekkenring toe. Dit kan klachten veroorzaken als pijn en moeite met lang staan, lopen en zitten.

zwangerevrouw
bekkenbodem zwangerevrouwen
uitleg afspraak
pelvicentrum praktijk3
E

Tijdens de bevalling

Tijdens de persfase van de bevalling komt de bekkenbodem flink op rek te staan. Dit oprekken van de bekkenbodemspieren kunt u zien als een flinke sportblessure, zoals bijvoorbeeld bij een enkelverstuiking: u ‘verzwikt’ eigenlijk het bekken en overstrekt de bekkenbodemspieren.

Direct na de bevalling voelt de bekkenbodem anders aan. Het is soms lastig te voelen wanneer u moet plassen of ontlasten. Misschien kunt u uw urine en ontlasting nog niet goed ophouden of heeft u last van een zwaar, drukkend gevoel in het vaginale gebied. Net als bij een sportblessure komt dit meestal met gedoseerd rust en geleidelijke opbouw van oefeningen en activiteit weer goed.

E

De eerste 6 weken na de bevalling

Het bekken en de bekkenbodem hebben na de bevalling rust nodig om te herstellen. Zo voorkomt u bekkenpijn na uw zwangerschap. Probeer te liggen, afgewisseld met kleine stukjes lopen en zitten. In de eerste 6 weken na de bevalling is niet verstandig om zware activiteiten te verrichten.
E

Het postpartum consult

Het postpartum consult is een bekkenfysiotherapeutisch consult/ onderzoek dat zich specifiek richt op de mogelijke gevolgen van een zwangerschap en bevalling. In het consult kunt u al uw vragen stellen. Wij inventariseren alle risicofactoren bij het ontstaan van bekken- en bekkenbodemklachten. We onderzoeken zowel de functie van de bekkenbodem als de stabiliteit van uw lage rug en bekken. Naar aanleiding van uw vragen/klachten stellen wij een bekkenfysiotherapeutische diagnose en geven we (behandel)advies  gericht op je specifieke hulpvraag. Neem contact met ons op voor een Check Up vanaf 6 weken na de bevalling.

Wanneer heeft u meer kans op bekkenpijn en
bekkenbodemklachten rondom uw zwangerschap?

U heeft meer kans als:

  • u lage rugklachten of bekkenklachten heeft gehad vóór en tijdens de zwangerschap;
  • u urineverlies of verzakkingsklachten heeft gehad voor of tijdens de zwangerschap;
  • u een (sub)totaal ruptuur heeft opgelopen (vraag na bij uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts);
  • u een vacuüm-, of tang verlossing heeft gehad;
  • u langer dan 1 uur geperst hebt
  • de baby bij de geboorte zwaarder was dan 4000 gram.

Loopt u meer risico op bekkenpijn bij zwangerschap, dan is het zeker van belang dat u uw bekkenbodem in goede conditie brengt en houdt, net als uw algehele conditie.

Wanneer moet ik een afspraak maken?

Door te erkennen dat u last heeft van een probleem of klacht, zet u de eerste stap op weg naar genezing. De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden door onze geregistreerde bekkenfysiotherapeut zijn:

Pijn onder in de buik
Pijn in de lage rug / billen / rond de heupen
Pijnklachten rond het schaambeen, liezen, stuit of zitbeen knobbels
Een zwaar gevoel of pijn in de benen
Pijnklachten bij het gaan staan / gaan zitten/ omdraaien in bed / tillen / bukken en/of bij lopen
Pijn bij vrijen
Plasklachten: moeite met uitplassen en/of ongewilde urineverlies (stress urine incontinentie en urge urine incontinentie)
Ontlastingsklachten: ongewilde verlies van ontlasting en/of windjes, moeizaam ontlasten, obstipatie
Verzakkingsklachten: zwaar gevoel in de onderbuik/vagina, het voelen van een bal/bult in de vagina
Het wijken van de rechte buikspieren (rectus diastase) op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt
Heebt u last van deze klachten of soortgelijke?

Neem dan contact met ons op