Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een driejarige opleiding op master niveau (MSc) gevolgd. En deze staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Wat doet een geregistreerde bekkenfysiotherapeut?

Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen / klachten in het bekken, bekkenbodem, onderrug en buik zowel bij mannen als bij vrouwen.

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarnaast adviseert de bekkenfysiotherapeut u indien nodig over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en over ondersteunende hulpmiddelen. Soms maakt de bekkenfysiotherapeut gebruik van speciale apparatuur om de bekkenbodemspieren beter te kunnen herkennen, trainen of ontspannen. Een bekkenfysiotherapeut beschikt, in tegenstelling tot andere fysiotherapeuten, over veel ervaring en grondige kennis wat betreft klachten rondom het bekken / onderrug en over de mogelijkheid om inwendige behandeltechnieken toe te passen.

Bekken en bekkenbodem, wat is het?

Zowel bij vrouwen als bij mannen bestaat het bekken uit twee helften met daartussen het heiligbeen met het stuitje. Het geheel vormt een soort ring. De bekkenhelften worden door zeer stevige banden bij elkaar gehouden en de onderzijde van het bekken wordt afgesloten door de bekkenbodemspieren. Deze spieren ondersteunen de organen (blaas, baarmoeder, darm, prostaat) en zorgen dat u urine, ontlasting en windjes kunt ophouden, maar ook dat u kunt plassen, ontlasten en vrijen. Bovendien spelen de bekkenbodemspieren een rol bij de stabiliteit van het bekken en lage rug.

uitleg bekken
bekkenbodemspier
medischaparaat

Welke klachten kunnen er ontstaan als uw bekkenbodem niet goed functioneert?

De meest voorkomende klachten die onderzocht en behandeld kunnen worden door een geregistreerde bekkenfysiotherapeut zijn:

Urineverlies bij buikdrukverhogende momenten zoals niezen, hoesten, sporten, lachen. In zo’n geval spreken we van stressincontinentie/
inspanningsincontinentie.
Urineverlies als gevolg van een medische handeling bijvoorbeeld na een prostaatoperatie of als gevolg van een neurologische ziekte zoals een herseninfarct.
Urineverlies bij een plotseling ongecontroleerd aandrang waardoor het toilet niet meer tijdig kan worden bereikt en het plassen niet meer kan worden tegengehouden – urgeincontinentie / aandrangincontinentie.
Plasklachten/mictieklachten. Hierbij denkt u aan moeilijk uit te plassen, vaak of snel aandrang hebben om te plassen, pijn bij plassen, zwakkere straal en nadruppelen.
Terugkerende blaasontstekingen.
Ontlastingsverlies of gevoel van niet kunnen ophouden. Hierbij denkt aan verlies van ontlasting en/of geen controle van windjes.
Moeizame stoelgang, verstopping (obstipatie), aambeien, krampen in de anus, anale fissuren (scheurtjes) en/of pijn tijdens of na ontlasten.
Vaak aandrang om te ontlasten, vaak ontlasten (meer dan 3x per dag).
Problemen/begeleiding vóór en na operaties in buik- en bekkengebied.
Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in de vagina of anus. In zo’n geval spreken we van verzakkingsklachten.
Bekken-, stuit- en onderrug klachten in de periode rond zwangerschap en bevalling.
Bekken-, stuit- en onderrugpijn door andere oorzaken dan zwangerschap en bevalling.
Pijn in de onderbuik, bekkenbodem, rond de anus of de geslachtsdelen.
Pijn bij het naar binnen gaan van de penis (dyspareunie), aanhoudende problemen om een penis, vinger, speculum in de vagina naar binnen brengen, ondanks de wens van de vrouw (vaginisme), verminderde zin of opwindingsproblemen en orgasmeproblemen.
Erectieproblemen, ejaculatiestoornissen (problemen met klaarkomen, vroegtijdige zaadlozing), en pijn tijdens of na penetratie en/of ejaculatie.

Waardoor ontstaan bekkenbodemklachten?

Er zijn verschillende oorzaken voor bekkenbodemklachten. De bekkenbodem is een spier die u kunt vergelijken met een stuk elastiek. Deze kan te slap zijn, beschadigd raken, niet op tijd reageren of juist te strak gespannen staan. Bij bekkenfysiotherapie wordt hier aandacht aan besteedt.

Slappe of beschadigde bekkenbodem / onderactieve bekkenbodem

Door leeftijd

Op oudere leeftijd worden de bekkenbodemspieren, net als de andere spieren, vaak zwakker. Dit kan deels komen door minder intensief gebruik van deze spieren, maar ook deels door hormonale veranderingen.

Als gevolg van een operatie

Zwakke bekkenbodemspieren kunnen ook voorkomen bij mannen die geopereerd zijn in het prostaatgebied. Er kan schade zijn ontstaan aan de sluitspier van de blaas wat kan leiden tot (tijdelijk) urine verlies en/of erectieproblemen.

Door de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden de spieren en banden beïnvloed door hormonale veranderingen. Deze veranderingen kunnen leiden tot een disbalans tussen belasting en belastbaarheid van de bekkenbodem.

Door een bevalling

Een bevalling kan schade geven aan de bekkenbodem, waardoor deze spier zijn functies niet meer optimaal kan uitvoeren.

Door zwaar lichamelijk werk, overgewicht en veelvuldig hoesten

Zwaar lichamelijk werk, overgewicht en veelvuldig hoesten als gevolg van roken of longaandoeningen zorgen ook voor langdurige overbelasting van de bekkenbodem.

Welke klachten kunnen er ontstaan bij een te gespannen bekkenbodem / overactieve bekkenbodem?

Plasklachten en/of klachten tijdens ontlasten

Bekkenbodemspieren worden, net als andere spieren, moe als zij steeds maar aangespannen zijn. Daardoor kunnen ze niet meer adequaat reageren wanneer u bijvoorbeeld moet plassen (wat kan leiden tot terugkerende urineweginfecties) of ontlasten (wat kan leiden tot obstipatieklachten, ontstaan van scheurtjes in de anus en/of aambeien).

Klachten tijdens het vrijen

Ook bij het vrijen is het lastig als de spieren te strak staan. Bij vrouwen is het dan vrijwel niet mogelijk om zonder pijn te vrijen, maar ook de reflexen die zorgen voor een orgasme gaan minder goed werken.

Bij mannen

Bij mannen kan een te gespannen bekkenbodem in combinatie met andere factoren naar erectieklachten en/of pijnklachten in de penis leiden.

Pijnklachten

Een te strakke bekkenbodem of een bekkenbodem die niet goed kan ontspannen, kan leiden tot veel diverse pijnklachten. Hierbij denkt u aan: bekkenpijn, pijn in de onderrug/stuit, onderbuik en rond de geslachtsorganen.
Een te gespannen bekkenbodem is voor een bekkenfysiotherapeut goed herkenbaar, maar voor veel andere zorgverleners niet direct het eerste waar aan gedacht wordt. Daarom kan bekkenfysiotherapie een oplossing zijn voor veel klachten.

Wanneer kiest u voor bekkenfysiotherapie?

Als u u onzeker voelt of specifieke vragen heeft over klachten, kunt u altijd contact opnemen met een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Zeker als u merkt dat uw klachten u op het werk, thuis, bij het sporten of in uw sociale leven steeds meer beperken, dan adviseren wij u om een afspraak te maken.

Het is belangrijk over de oorzaak van klachten uitleg te krijgen van een bekkenfysiotherapeut. Deze adviseert u wat u kunt doen en welke oefeningen helpen om de klachten te verminderen of helemaal te verhelpen. Er bestaan verschillende behandelmogelijkheden; welke aanpak voor u het beste is, hangt af van uw specifieke klachten en persoonlijke situatie.

Hoe ziet een eerste afspraak er uit?

 
Heeft u last van deze klachten of soortgelijke?

Neem dan contact met ons op