Bekkenfysiotherapie
Wat is bekkenfysiotherapie?
Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een driejarige opleiding op master niveau (MSc) gevolgd. En deze staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Wat doet een geregistreerde bekkenfysiotherapeut?
Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen / klachten in het bekken, bekkenbodem, onderrug en buik zowel bij mannen als bij vrouwen.
De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarnaast adviseert de bekkenfysiotherapeut u indien nodig over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en over ondersteunende hulpmiddelen. Soms maakt de bekkenfysiotherapeut gebruik van speciale apparatuur om de bekkenbodemspieren beter te kunnen herkennen, trainen of ontspannen. Een bekkenfysiotherapeut beschikt, in tegenstelling tot andere fysiotherapeuten, over veel ervaring en grondige kennis wat betreft klachten rondom het bekken / onderrug en over de mogelijkheid om inwendige behandeltechnieken toe te passen.
Bekken en bekkenbodem, wat is het?
Zowel bij vrouwen als bij mannen bestaat het bekken uit twee helften met daartussen het heiligbeen met het stuitje. Het geheel vormt een soort ring. De bekkenhelften worden door zeer stevige banden bij elkaar gehouden en de onderzijde van het bekken wordt afgesloten door de bekkenbodemspieren. Deze spieren ondersteunen de organen (blaas, baarmoeder, darm, prostaat) en zorgen dat u urine, ontlasting en windjes kunt ophouden, maar ook dat u kunt plassen, ontlasten en vrijen. Bovendien spelen de bekkenbodemspieren een rol bij de stabiliteit van het bekken en lage rug.
Welke klachten kunnen er ontstaan als uw bekkenbodem niet goed functioneert?
De meest voorkomende klachten die onderzocht en behandeld kunnen worden door een geregistreerde bekkenfysiotherapeut zijn:
inspanningsincontinentie.
Waardoor ontstaan bekkenbodemklachten?
Er zijn verschillende oorzaken voor bekkenbodemklachten. De bekkenbodem is een spier die u kunt vergelijken met een stuk elastiek. Deze kan te slap zijn, beschadigd raken, niet op tijd reageren of juist te strak gespannen staan. Bij bekkenfysiotherapie wordt hier aandacht aan besteedt.
Slappe of beschadigde bekkenbodem / onderactieve bekkenbodem
Door leeftijd
Als gevolg van een operatie
Door de zwangerschap
Door een bevalling
Door zwaar lichamelijk werk, overgewicht en veelvuldig hoesten
Welke klachten kunnen er ontstaan bij een te gespannen bekkenbodem / overactieve bekkenbodem?
Plasklachten en/of klachten tijdens ontlasten
Klachten tijdens het vrijen
Bij mannen
Pijnklachten
Wanneer kiest u voor bekkenfysiotherapie?
Als u u onzeker voelt of specifieke vragen heeft over klachten, kunt u altijd contact opnemen met een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Zeker als u merkt dat uw klachten u op het werk, thuis, bij het sporten of in uw sociale leven steeds meer beperken, dan adviseren wij u om een afspraak te maken.
Het is belangrijk over de oorzaak van klachten uitleg te krijgen van een bekkenfysiotherapeut. Deze adviseert u wat u kunt doen en welke oefeningen helpen om de klachten te verminderen of helemaal te verhelpen. Er bestaan verschillende behandelmogelijkheden; welke aanpak voor u het beste is, hangt af van uw specifieke klachten en persoonlijke situatie.
Hoe ziet een eerste afspraak er uit?
Neem dan contact met ons op