Bekkenfysiotherapie voor vrouwen

Bekken en bekkenbodem

Bij vrouwen komen bekkenbodemklachten vaker voor dan bij mannen. Dit komt doordat de bekkenbodem bij vrouwen anatomisch kwetsbaarder is, met name rondom zwangerschap en bevalling of op latere leeftijd (overgang).

Bij klachten kunnen de bekkenbodemspieren te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juist moment hun werk doen.

afspraak maken
bekkenbodemspier
medischaparaat
uitleg afspraak

Welke bekkenbodemklachten zijn er?

Plasklachten / mictieklachten

Plasklachten kunnen het gevolg zijn van stoornissen in het functioneren van uw blaas, van uw bekkenbodemspieren, of een combinatie van beide. Plasklachten komen veel voor bij vrouwen. Soms is het moeilijk goed uit te plassen of is er sprake van vaak of snel aandrang hebben om te plassen.

Urineverlies

Urineverlies is een veelvoorkomende klacht en heeft een onmiskenbaar negatieve invloed op de gezondheid en kwaliteit van leven. In Nederland heeft naar schatting 5% van de bevolking dagelijks last van urineverlies. Het urineverlies treedt vaak op bij buikdrukverhogende momenten zoals niezen, hoesten, sporten, lachen. In zo’n geval spreken we van “stressincontinentie” (inspanningsincontinentie).

Als er sprake is van een plotseling ongecontroleerd aandrang, waardoor het plassen niet meer kan worden tegengehouden, noemen we dat “urge-incontinentie” (aandrangincontinentie).

Ontlastingsverlies

Ontlastingsverlies (verlies van windjes en/of ontlasting) komt ook geregeld voor in combinatie met urineverlies, dat heet “dubbele incontinentie”. Vaak zoekt men geen hulp omdat men zich schaamt, wat steeds meer beperkingen geeft bij dagelijkse activiteiten. Er zijn verschillende mogelijk oorzaken van ontlastingsincontinentie onder andere:

 

  • de beschadiging en/of het verslappen van de kringspier in de anus;
  • de beschadiging van zenuwen die de kringspier en bekkenbodemspieren aansturen;
  • de verzakking van de endeldarm (anale prolaps); en
  • chronische darmontstekingen zoals ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of proctitis.

Verzakkingsklachten

Met “verzakking” bedoelen we het uitzakken van een orgaan zoals de blaas, de darm of de baarmoeder. Dat voelt alsof er een balletje in de vagina en/of anus zit. In Nederland blijkt dat 40% van de vrouwen tussen de 45 en 85 jaar een verzakking heeft. Veel vrouwen ervaren hiervan geen of weinig hinder, maar een aanzienlijk deel voelt zich wel ernstig beperkt. De verzakkingsklachten zijn in de ochtend meestal nauwelijks aanwezig, maar nemen in de loop van de dag toe of komen bijvoorbeeld na sporten op.

Seksuele klachten

Mensen met seksuele klachten kunnen een forse lijdensdruk ervaren en problemen hebben met het aangaan en behouden van intieme relaties. Vaak speelt bij deze klachten ook de bekkenbodem hierin een belangrijke rol. Bij vrouwen zijn de meeste voorkomende klachten: dyspareunie (pijn bij het naar binnen gaan van de penis), vaginisme (aanhoudende problemen om een penis, vinger, speculum in de vagina naar binnen brengen, ondanks de wens van de vrouw), verminderde zin of opwindingsproblemen en orgasmeproblemen.

Wanneer moet ik een afspraak maken?

Door te erkennen dat u last heeft van een probleem of klacht, zet u de eerste stap op weg naar genezing. De meest voorkomende bekkenbodemklachten die behandeld kunnen worden door onze geregistreerd bekkenfysiotherapeut zijn:

Ongewild verlies van urine en/of ontlasting

Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting

Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten

Terugkerende blaasontstekingen

Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in de vagina of anus

Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen

Problemen bij het vrijen, die samenhangen met de bekkenbodem

Bekken-, stuit- en onderrug klachten

Problemen/begeleiding vóór en na operaties in buik- en bekkengebied

Hebt u last van deze klachten of soortgelijke?

Neem dan contact met ons op